Jó tudni

  

Hogyan vigyázzunk az idősekre otthon?

Hasznos tanácsok a biztonságosabb, egészségesebb otthonokért

Gondoskodni idős szüleinkről, nagyszüleinkről odafigyelést, szeretetet és időt igényel. Sokan vannak egyedül napközben, még azok is, akik gyermekeikkel, unokáikkal együtt élnek. Ahhoz hogy a fiatalok nyugodtan dolgozzanak, jó, ha biztonságban tudják időseiket. Néhány apró ötlettel szeretnénk segíteni a biztonságos otthon megteremtését.

Kezdjük a fürdőszobával!

Vannak helyiségek, melyek nagyobb kockázatot jelenthetnek, ilyen például a fürdőszoba, ahol a csúszásveszély nagyobb. Sok idősnek esik nehezére kiszállni a kádból, ezért hasznos, ha kapaszkodókat szerelünk fel. Ugyanezt tegyük meg a WC-ben is, ahol a kapaszkodó megkönnyíti a felállást.  Ahol elég nagy a fürdőszoba és van lehetőség zuhanyozó kialakítására, válasszunk olyan méretet, hogy egy fürdető szék is elhelyezhető legyen. A kádba helyezhető, elfordítható ülőke használata is könnyebbséget jelent.

 

Az elcsúszás veszélyét nagymértékben csökkenthetjük, ha csúszásgátlóval ellátott kádkilépő szőnyeget használunk. Ügyeljünk arra, hogy elektromos berendezések ne legyenek fürdéskor a fürdőszobában. A konnektorokat, melyek elérhető közelségben vannak, biztonsági dugóval lássuk el. Az éjszakai közlekedés megkönnyítéséhez használjunk éjszakai lámpát a fürdőben és a folyosón.

A vegyszerek legyenek szekrényben, tetejüket jól zárjuk le. A kiömlő folyadékon is könnyebb megcsúszni. Fontos, hogy ha nem a saját üvegükben tároljuk, feltétlenül írjuk rá mit tartalmaz, lehetőleg nagy betűvel, vastag filccel, hogy jól látható legyen. 

Előzzük meg a baleseteket konyhában!

A háztartási gépek legyenek üzembiztosak. Fontos az elektromos berendezések rendszeres karbantartása. (villanytűzhely, grillsütő, kenyérpirító, vízforraló), működtetésükhöz csak földelt konnektorokat használjunk.

Az elektromos kés is sok balesetet okozhat, ezért inkább szeleteljük fel előre a kenyeret, vagy eleve szeleteltet vásároljunk. A biztonság kedvéért tartsunk a konyhában, valamelyik felső, jól elérhető fiókban kötszert, hogy könnyen elérjük, ha szükséges.

Úgy helyezzük el az idős családtag által használt eszközöket, edényeket, poharakat, hogy elérhető magasságban legyenek, ne kelljen nagyot nyújtózniuk, hogy elérjék, mert könnyen elveszthetik egyensúlyukat. Kikészíthetjük a konyhapultra a kedvenc tányért, poharat egy tálcára is.

 

 

A forró víz, fröccsenő olaj, a felcsapó gőz is lehet veszélyforrás. Vízforraló, fedő és edényfogó kesztyű használatával ezek a balesetek megelőzhetők.

 

A konyhabútorok megfelelő magassága megkímél a gerincproblémáktól és a hátfájástól. Akik kerekes székkel közlekednek, számukra mindent alacsonyabbra, könnyen elérhető fiókba kell elhelyezni. Célszerű, ha a tűzhely és a mosogató nincsenek egymás mellett, legalább 30-60 cm-es pult legyen közöttük. Így nem fröccsen víz az edénybe sütéskor, amikor levesszük a levest a tűzhelyről van hová elhelyezni.

A tűzhelyek használata esetében más megítélés alá esik a gáztűzhely és a villanytűzhely. Nyílt lángú gáztűzhely csak ablakos helyiségben használható, mert az égés közben keletkezett szennyezőanyag az egészségre káros. Ezért főzéskor résnyire legyen nyitva a konyhaablak. A gáztűzhely meggyújtásakor lehetőleg ne gyufát használjanak, mert a ruha, konyharuha könnyen lángra kaphat. A gázgyújtó biztonságosabb, bár itt előfordulhat, hogy nem keletkezik szikra, nem sikerül meggyújtani. Ezért ha bármilyen bizonytalanságot érzünk, inkább tegyük termoszba az ételt.

            

Az elektromos tűzhelyeknél a gond inkább az szokott lenni, hogy az apró betűk miatt nem látják jól az idősek, hogy melyik főzőlapot kapcsolták be. Jelöljük meg jól látható módon a kapcsolót (élénk színnel), amit használniuk kell.

Legyen megfelelő fény ezért a konyhában, hogy a gyengén látók is könnyen eligazodjanak. A helyi megvilágítás pl. konyhapult, étkezőasztal felett megkönnyíti a tájékozódást.

Kerüljük a zsúfoltságot!

Sokan ragaszkodnak – különösen idős korban – a régi, megszokott tárgyakhoz, bútorokhoz, melyek sok esetben megnehezítik a közlekedést, és beleütközve a bútorok éles sarkaiba sérülést okozhatnak. Tegyünk a bútorok éles sarkaira –asztal, polc – élvédőt, ha új bútort veszünk, inkább lekerekített sarka legyen.

 

 

Tegyünk el mindent az útból, amibe elbotolhat bárki! Ez vonatkozik a kisméretű, vagy  felkunkorodott végű szőnyegre, a lakás több pontján kígyózó kábelekre, zsinórokra, a küszöbre, ott felejtett cipőre.

Kényelmes, stabil, könnyen tisztítható bútorok

Olyan bútorok a hasznosak, melyek stabilak ugyan, nem borulnak fel, és nem túl nehezek, hogy a takarításkor mozgatásuk könnyebb legyen. Fontos az ülőbútorok magassága, mert a nagyon alacsony fotelekből, kanapéról nehéz az időseknek felállni. Ugyancsak emiatt lényeges, hogy a székeknek, foteleknek legyen karfája, amiben az idősek felálláskor megkapaszkodhatnak.

Ha valakinek remeg a keze, előfordul, hogy az étel, vagy ital kiborul a kárpitra, ezért érdemes könnyen tisztántartható, lehúzható, mosógépben mosható bútortextilt, bútorvédőt használni.

Hálószoba, ágy elhelyezés

A legfontosabb szempont a hálóban, hogy a nyugodt pihenést biztosítsa. Előnyös, ha a szoba világos, napos, az ablakok könnyen nyithatók, így a szellőztetés megoldott. Ha a szobája kertre vagy teraszra, erkélyre néz, helyezzük úgy el az ágyát, hogy gyönyörködhessen napközben is a szép virágokban. Jó, ha az idős az ágyából rálát az ajtóra, hogy lássa ki érkezik haza. Ne tegyük az ágyát ajtó és ablak közé a huzatba, és közvetlenül a fűtőtest mellé sem.  

 

Lehetőleg ne legyen az ágya a fürdőszobával határos falon sem, ahol a vízcsövek futnak.

Az ágyában legyen kemény a matrac, magassága olyan legyen, hogy könnyű legyen felállnia. (kb. 65-70 cm). Az ágy végébe, oldalára helyezhetünk kapaszkodót, ami megkönnyíti a felkelést, felülést, ha nem vagyunk a közelben akkor is.

Az ágynemű könnyen mosható anyagból készüljön (pamut. krepp, frottír), ahol szükséges tegyünk alá vízhatlan, gumilepedőt. Lázas betegnél ne használjuk piros, bordó színű ágyneműt.

Legyen a papucs, a napközben használatos cipő kényelmes és biztonságos. Általában az idősek fázósabbak, ezért tegyünk az ágyuk közelébe pamut, vagy gyapjú zoknit, hálókabátot, pongyolát. A délutáni szunyókáláshoz készítsünk ki könnyű, meleg takarót.

Használhatunk sólámpát a hálóban, mely nemcsak tisztítja a levegőt, kedvező hatású magas vérnyomás, reumatikus bántalmak esetén, de még hangulatvilágítást is biztosít a szobában.

Ha ágyban fekvő idős van a családjukban, kérjenek segítséget, tanácsot a házi gondozónőktől, akik sok apró fortélyt ismernek, mely könnyebbség Önöknek is és az időseknek is. Például hogyan cseréljünk ágyneműt, hogy öltöztessük át családtagunkat, ha törött valamelyik végtagja, hogyan ágytálazzuk, etessük, stb.

 

Biztonság gombnyomásra, jelzőrendszeres segítség időseknek

 

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás életmentő lehet minden idősnek: amíg a családtagok dolgoznak, biztonságban tudhatják családtagjaikat. A lakáson telepített házi segítségnyújtó készülék – hálózati telefonra kötve- egy csuklón viselt segélyhívó karkötő gombjának megnyomásával azonnal jelez a központban, ahol 24 órás diszpécserszolgálat működik. A segélyhívó karkötőn lévő gomb megnyomása után azonnal jelentkezik a diszpécser, aki miután tájékozódott a segélyhívás okáról, körülményeiről eldönti, hogy a hívónak milyen segítségre van szüksége, kit értesítsen.

Lelki egészség időskorban

A harmonikus fizikai környezet mellett fontos, hogy lelki támaszt is adjunk idős hozzátartozóinknak. A nyugdíjazás után sokan elvesztik kapcsolataikat, megszűnik az érdeklődés személyük iránt, nincsenek új impulzusok, elvész a rendszeresség, a cél, melyet a munkába járáskor nap, mint nap megéltek.

A fizikai teljesítőképesség csökkenése, a megjelenő betegségek miatti korlátok többeknél okozhatnak letargiát, depressziót. A kiszolgáltatottság érzését nehezen viselik, hiszen látás, hallásromlás, mozgásuk korlátozottsága miatt sokan szorulnak hozzátartozóik, vagy idegenek segítségére, amit lelkileg nehéz feldolgozniuk. Ahol a családi kapcsolatok jók, ott könnyebb az időseknek megtalálni helyüket, hiszen sokan vigyáznak az unokáikra, besegítenek a dolgozó családtagoknak a főzésben, háztartási munkákban.

Az anyagi helyzet megváltozása a legtöbb idősnél a régi szokások feladásával jár: kevesebbet járnak színházba, kevesebbet utaznak, a barátok halála miatt a társasági élet is visszaesik. Akik korán elvesztik társukat, még nehezebb helyzetbe kerülnek, a gyász feldolgozása idős korban nehezebb. Lakóhelyüket többeknek el kell hagyniuk vagy anyagi, vagy egészségi okokból. Ez a változás érzelmileg szintén felkavaró, akár úgy döntenek, hogy összeköltöznek gyerekeikkel, akár úgy, hogy intézménybe vonulnak.

 

 

Ezen okok miatt sokkal érzékenyebbek, mint előtte voltak. Ezért fontos, hogy a családtagok több időt szánjanak a beszélgetésre, vigyék őket társaságba, vagy hívjanak hozzá vendégeket. Ahol erre nincs lehetőség, ott az idősek felkereshetik a kerületi idősek klubjait, ahol változatos programokból választhatnak. A klubokban a bővülő foglalkozásokkal az a cél, hogy támogassák az aktív öregedést, lehetőséget teremtve a sportra, a mozgásra, kulturális programokra, kézműves foglalkozásokra, közösségi együttlétre, lelki támogatásra.

 

 

Megjelentek már szerencsére azok az idősek is, akik nyugdíjazásuk utáni életüket tervezik, szellemileg, fizikailag karbantartják magukat, nyitottak a fiatalokkal való kapcsolatra, szívesen adják át tapasztalataikat, önkéntesként dolgoznak, megvalósítják az álmaikat, melyekre a munka mellett nem volt lehetőségük.

Szemléletünk megváltoztatása is szükséges ahhoz, hogy a generációk között kapcsolat erősödjön, hiszen egy társadalom egyik fokmérője az, ahogyan az idősekkel bánik.  

Jobbágy Mária

mentálhigiénikus

 

 

Betűméret: A A A
Állásajánlatok
Feltöltve: 2018-10-16 09:32:25
Feltöltve: 2018-10-16 09:31:48
Feltöltve: 2018-10-16 09:30:20
Belépés

Elfelejtett jelszó