60+

Egészséges élet 60-on túl is lehetséges

Levendula Nap - Alternatív gyógymódok az egészségért


 

A Levendula 60+ az Aktív Időskor Gyógyító Programja keretében alternatív egészségmegőrző módszerekkel ismerkedtek a résztvevők. A rendezvény célja annak bemutatása, hogy magunk is sokat tehetünk és tegyünk is egészségünkért. A hagyományos orvoslás kiegészítőjeként számos módszer létezik, melyek segítségével testileg-lelkileg és szellemileg is egészségesek maradhatunk 60 év felett is. Ki –ki saját igénye szerint választhat a bőséges kínálatból, hiszen valamennyi bemutatott módszerben van egy közös: a tartós stressz, a negatív érzelmek, gondolatok megbetegítenek. A jó hír, hogy ezen lehet változtatni. Kezdjük el most!

Április 25-én reggel 9-kor a Csokonai Művelődési Ház már megtelt a meridián tornára érkezőkkel. László Tamás polgármester megnyitója után Matyasovszky Péter avatta be az újakat a meridián torna „3-1-2 módszerébe”, melyet Öry Ajándoktól tanult.

A látásjavító szemtornát a kínai iskolákban a gyerekeknek kötelezően oktatják

Fiatalos külseje már első ránézésre meggyőző, elmondása szerint amióta rendszeresen alkalmazza és tanítja ezt a kínai professzor által kifejlesztett módszert nem volt beteg, elmúlt a lábproblémája, a vérnyomása normális, derűsebb, nincsenek félelmei. Az egész testet megmozgató gyakorlatsor kedvezően hat a szív-és érrendszeri betegségek, emésztőrendszeri és légzőszervi problémák enyhítésére, erősíti az immunrendszert. A pólóján ez a felirat olvasható: „Éljen 100 évet egészségesen!”

Egy héten többször tanít, a Nyitott Ajtó – Újpalotai Együttműködési Irodában kedden 17.30-kor, a Palota Pont – Rákospalotai Tanácsadó és Együttműködési Irodában hétfőn 17 órakor, a Csokonai Művelődési Házban pénteken 9 órakor. A foglalkozásokon a részvétel ingyenes.

Ugyancsak a merdiánokra ható módszer az EFT (az Érzelmi Felszabadítás Technikája), mely a betegségek mögött meghúzódó érzelmi stresszt kezeli meglepően gyorsan, egyszerűen és eredményesen. A „kopogtatás” módszerrel Sághy András EFT terapeuta, a módszer magyarországi elterjesztője ismertette meg a résztvevőket. Mint mondta: az EFT azt tartja, hogy problémáink, betegségeink többségének oka lelki eredetű. Mivel test és lélek szoros összefüggésben van egymással, nagyon jó eredményt lehet elérni mind fizikai, mind lelki síkon, ha egyszerre foglalkozunk mindkettővel. Mi ezt tesszük a terápiás üléseken. És ami nagyon fontos, hogy nem csak a tüneteket, hanem az azt kiváltó okokat is megszüntetjük”.

Sághy András EFT terapeuta kezelés közben

A csoportos és egyéni gyakorlatok után, munkatársai ingyenesen kezelték az önként jelentkezőket. A Human Harmony Stúdió trénerei nemcsak laikusoknak tartanak képzéseket, küldetésük, hogy a módszer minél szélesebb körben terjedjen el: használják egészségügyi, szociális és oktatási területen, mint egy kiegészítő stresszkezelő módszert.

Szedlacsek Katalin gyönyörű hangtálakkal érkezett a programra, melyeket speciálisan, kézzel készítenek Tibetben 7 fémből, személyre szabva. Vannak magasabb és mélyebb hangú tálak, melyek rezgésükkel gyógyító hatást gyakorolnak az emberek csakráira, e mellett segítik a relaxációt, ellazulást.

 A csakrák egyfajta energiatölcsérek, melyeken keresztül testünk energiát kap, feltöltődik. Jól alkalmazható pl. feszültségek oldására, nyaki, hát és gerincfájdalmak kezelésére, méregtelenítésre, alvási problémák, migrén kezelésére és számos egyéb betegség kezelésére.

A rövid bemutatót rövid meditációval kezdtünk, melyet hangfürdő követett. A tálak, csengők zenéje csodás, pihentető élmény volt a résztvevőknek.

Egy hasznos, hiánypótló termékkel a prof. dr. Török Szilveszter által több éven át kifejlesztett Bioaktív Kékjóddal is megismerkedtek a program résztvevői. Az étrend-kiegészítő készítmény a  jódhiány megelőzésére és a jódpótlásra alkalmas minden korosztály számára.

Az Országos Közegészségügyi Központ egész országra kiterjedő reprezentatív felmérései alapján, Magyarország négyötödén az ivóvizek jódtartalma elégtelen. Orvosi vizsgálatok megerősítik, hogy a lakosság jódellátottsága hiányos és az egész országban szükséges lenne a jódpótlás általános bevezetése. Több évtizedes tudományos kutató-fejlesztő munkával és számos állatkísérlettel igazolt Bioaktív Kékjód+ hatásáról Török Pétertől a Tenuitas Életmód Stúdió vezetőjétől hallottunk, aki életmód és táplálkozási tanácsokkal is szolgált.

A résztvevőket a stresszoldás és a kineziológia kapcsolatával Székely Szílvia és Gombos Kata ismertette meg.

A kineziológia lényege, hogy a negatív érzések blokkolják az energia áramlását az agyban és ezzel párhuzamosan a hozzá tartozó testrészben. A negatív gondolatok először lelkiállapot-változást okoznak, majd testi tüneteket, betegségeket idézhetnek elő. A kineziológia abban segít, hogy feloldjuk ezeket a blokkokat, az átélt stresszt, a negatív élményeket. A jobb és bal agyfélteke harmonikus működése lehetővé teszi, hogy szabadon cselekedjünk. Amint megváltozik az emlékek érzelmi töltése, a stressz is eltűnik.  

Az előtérben ÖKO-termékek bemutatója volt, mely felhívta a figyelmet a környezettudatos magatartás fontosságára. Hallottunk a víztisztítás fontosságáról és megismerkedtünk egy víztisztító berendezéssel. Kevesen tudják, hogy szervezetünk 70%-a víz, s ahogy öregszünk, csökken a szervezetünkben lévő víz mennyisége is. Egy felnőttnek 2-2,5 liter folyadékra van szüksége naponta. A víz biztosítja a vérkeringést, a szükséges tápanyagok oldását, feszívódását, szállítását, befolyásolja a vér sav-bázis egyensúlyát és hőszabályozó szerepe is van. Ezért nem mindegy, hogy mennyit és milyen tisztaságú vizet fogyasztunk.

A program az ETKA jóga Erőgyűjtő és Fejlesztő módszer bemutatásával zárult. Kártyikné Benke Etka (Etka anyó) 56 évesen, súlyos betegsége miatt fordult a jóga felé, és közel négy évtizedes öngyógyító, önfejlesztő tapasztalatai révén nemcsak meggyógyult, de közben kifejlesztette sajt módszerét, mellyel több ezer emberhez jutott és jut el mai is tanítványai révén. Tabi Hajnalka jógaoktató is Etka anyónál tanult, rendszeresen tart foglalkozásokat a XV. Klebelsberg Kunó utcai Idősek Klubjában is, minden héten csütörtökön 10-11 óráig.

Ősszel folytatjuk az alternatív gyógyító módszerek bemutatását!

 

Jobbágy Mária

mentálhigiénikus

a Levendula 60+ program koordinátora

 


 

 

Emlékezzünk a régi időkre!”

Önkéntes játékmester az Idősek Klubjaiban

Régi filmeken, dalokon keresztül megidéztük fiatalkorunk sztárjait…

Különleges vetélkedősorozat indult az Idősek Klubjaiban (Arany János utca, Kontyfa utca, Klebelsberg Kunó utca ) 2014. márciusában a Levendula 60+ program keretében.

A különlegessége abban állt, hogy egy önként ajánlkozó , minden értelemben „friss nyugdíjas”, Várhegyi Gábor állította össze a feladatokat és ő is vezette játékmesterként a vetélkedőket. A régi filmek, dalok, versek felidézése, felismerése mindenkinek a fiatalságát juttatta eszébe.

 

A klubtagok nagy érdeklődéssel várták a versenyt. Szinte minden feladat után előjöttek a régi emlékek melyeket közösen át is beszéltek. Jó hangulatban telt a vetélkedő, az asztaltársaságok versengtek a győzelemért, kisegítették egymást, ha valakinek „már a nyelvén volt a megoldás”, de nem jutott a színész, a film neve, vagy a dal szövege az eszébe.

Reméljük, hogy ezt az önkéntes felajánlás több 60 éven felüli számára lesz követendő minta. Köszönjük Gábor! :)

 


 

AKTÍV IDŐSKOR A TELEPÜLÉSEN, AZ IDŐSKORÚAK KREATIVITÁSA címmel tartottak konferenciát Újbudán 2014.március 21-23 között azon önkormányzatok képviselői számára, akik csatlakoztak a 60+ programhoz. Köztük van kerületünk is.

A konferencián megismertük az Újbudai programok mellett azokat a nemzetközi partnereket, akikkel Újbuda EU-s pályázatokban sikeresen működik együtt idősügyi témában: Prága V. kerülete (CZ), Marosvásárhely (RO), Nádszeg (SK), Ustron (PL), Trogír (HR), Ada (SRB). A a jó gyakorlatok, tapasztalatok megosztása sok előnnyel jár a kerület időseinek.

Idősügyi konferencia/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Idősügyi konferencia/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Több olyan kezdeményezésről hallottunk, melyeket érdemes részleteiben megismernünk. Ezeket a pályázatban közreműködő felek az ún. Q-Aeging Projekt (Minőségi Idősödés) keretében valósították meg: Ilyen például a térinformatikai rendszer, melynek segítségével térképen jelzik mindazokat a helyeket, intézményeket, melyek az idősek szempontjából fontosak és azokat is, melyek akadályt jelenthetnek pl. a közlekedésben, ügyeik intézésében. A várostervezésnél is figyelembe veszik az idősebb korosztály szempontjait (padok gondos elhelyezése, akadálymentes közlekedés, játszóterek időseknek, stb.). Érdekes ötlet volt a genovai Memoy Garden (Emlékezet Park) és a lengyelországi Ustron komplex egészségügyi központjának bemutatása is.

A programok szellemiségére az idősekről való új típusú gondolkodás, a „szellemi akadálymentesítés” jellemző, melynek lényegét Simicskó István államtitkár így fogalmazta meg: „Az idősebb generáció 'a szív és a jellem bölcsességével' bír, melyet meg kell hallania a fiatalabb generációknak is, hiszen 'felelőtlen az a nemzedék, mely nem támaszkodik az idősebbek tapasztalatára és tudására'.

Újbuda most csatlakozott a Senior Capital elnevezésű programhoz is, melyben az 50-64 éves korosztályt kívánják integrálni a munka világába. Ez a korosztály jelenleg a munkaerőpiacon nem sok eséllyel indul, miközben élet és munkatapasztalatuk jelentős éréket hordoz. Számukra a közeljövőben álláskereső tréningeket, önmenedzsment képzést, informatikai és idegen nyelvi oktatást biztosítanak.

Prof.Dr Székács Béla a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság elnöke előadásában azt hangsúlyozta, hogy ma már nem az élet meghosszabbítása a cél, hiszen nőtt az átlagos élettartam, hanem az idősek életminőség javítása. Ezzel kapcsolatban beszélt az öregedést befolyásoló tényezőkről és azokról az új módszerekről, melyek késleltetik az idősödés folyamatát.

Az együttműködő magyarországi önkormányzatok ebben az évben vállalták, hogy közösen népszerűsítik az országban a 60 + programokat. A XV. kerületi Levendula 60+ program a Generációk tortájának ötletével csatlakozik a programhoz ez év októberében.

 

Jobbágy Mária

mentálhigiénikus, a XV. kerületi

        60+ program koordinátora

 

 

 

„Emlékezzünk a régi időkre!”

Játékos vetélkedő 60 éven felülieknek

 

Szeretettel várunk minden klubtagot és érdeklődőt 2014. február 6-án 13 órakor a Klebelsberg utcai Idősek Klubjában.

 

Régi filmeken, dalokon keresztül megidézzük fiatal korunk sztárjait…

 

A jó hangulatot a résztvevők mellett Várhegyi Gábor  „játékmester” is segíti.

 

Részletes információ: Csiki Rozália klubvezető

Klebelsberg utcai Idősek Klubja, 1158 Budapest, Klebelsberg utca 20/a

tel.: 418-1713  e-mail: klebelsberg@eszixv.hu  http://teruletigondozas.eszixv.hu/

 

Az Újbuda 60+ Program tapasztalatai

Az Újbuda 60+ Program tapasztalatai bemutató letöltéséhez kattintson ide!

ÖNKORMÁNYZATI ÖSSZEFOGÁS AZ IDŐSÜGYI HELYZET JAVÍTÁSÁÉRT

 

Magyarországi önkormányzatok együttműködési megállapodása a helyi és országos szintű idősügyi helyzet javításáért.

Tizennégy önkormányzat képviselői írtak alá együttműködési keret-megállapodást 2013. június 17-én  Újbudán. Az összefogás célja az idősügyi helyzet javítása helyi és országos szinten egyaránt. A kölcsönös tapasztalatcserére, konzultációkra és közös pályázatokra épülő program aláírása előtt Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke és Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere tartott előadást.

Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke beszédében hangsúlyozta: a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés egyszerűsítése az, ami igazán kedvező lehet az idősebb, 60 év feletti generációnak. Hoffmann Tamás polgármester kiemelte: Újbuda komoly figyelmet szentel a közösségek fejlesztésére, amelyből kiemelkednek a 60 év feletti korosztálynak szánt programok, oktatások, kulturális, egészségmegőrzési és sportolási lehetőségek. Prezentációja végén arra is kitért: „Az önkormányzatokkal való közös munka valójában most kezdődik el, a folyamatos együtt gondolkodás és tapasztalatcsere mindenkinek előnyére válhat az idősügyi helyzet javításában."

Újbuda 145 ezer főt meghaladó lakosságból 40.000 ember betöltötte a 60. életévét. Az önkormányzat kiemelten kezeli a méltó időskor támogatását, ezért létrehozta a saját költségvetésű, a szociális ellátó rendszertől független idősbarát kezdeményezését Újbuda 60+ Program néven. A program igazi sikertörténetté nőtte ki magát az elmúlt évek során; 13.600 időskorú ember veszi igénybe a havonta 200-250 garantáltan idősbarát programot.

Újbuda Önkormányzata a további szakmai tapasztalatok megismerése érdekében két alkalommal pályázott – és nyert – a Central Europe Program kiírásain. Az első, a Q-Ageing elnevezésű projekt alkalmával Újbuda volt a vezető partnere az 5 ország 9 szervezetéből álló csoportnak. A program 2012. évi lezárását követően Újbuda újabb pályázatot nyert el vezető partnerként: a jelenleg is működő Senior Capital projekt elsődleges célja az 50 év feletti álláskereső korosztály segítése.

 

Az európai szinten is elismert gyakorlat megosztása és az idősügyi politika támogatása érdekében, 2011 őszén dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere együttműködésre hívta fel a magyarországi önkormányzatokat. A programhoz eddig 13 önkormányzat, Győr, Miskolc, Szolnok, Tatabánya, Nagykanizsa, Nagykőrös és Pusztaederics, valamint hat fővárosi kerület, a III., IX., XIII., XIV., XV., és a XXI. csatlakozott.

Az elmúlt év a fontosabb célok és feladatok összeállításával, az együttműködési keretek közös kidolgozásával lehetővé tette, hogy az önkormányzatok együttműködésüket keret-megállapodás aláírásával erősítsék meg.

(ÖS - MTI - 3013. 06. 18.)

 

60+ avagy a harmadik életkezdet

Az időskor felfogása sok tényezőtől függ. Máshogy tekintenek rá a fiatalok, mint a középkorúak, és megint máshogy a kortársak. Minél jobban halad az idő, annál inkább változik a megítélésünk abban, hogy kit tekintünk idősnek. Egy 18 éves számára, már öreg egy 30 éves is, egy 70-es éveiben járó viszont nosztalgiával gondol arra, amikor még csak 60 éves volt.

Sok sztereotípia kötődik az öregséghez, idősödéshez, ami ellen úgy tűnik fellázadnak az érintettek. Egyre több szó esik arról, hogy elegük van a mellőzöttségből, a fiatalság kultuszából. Sok tervük, elképzelésük, tudásuk és erejük van még, amit szeretnének kipróbálni, hasznosítani, megvalósítani. Ezt mutatja, hogy egyre többen tanulnak, használják fel szabadidejüket utazásra, sportolásra, művelődésre, új dolgok kipróbálására, vállalnak önkéntes munkát, segítenek a családban. Szeretnék önállóságukat minél tovább megőrizni, ami fizikai erejük csökkenésével sokszor nem egyszerű.

A 60 + program célja, hogy más megvilágításba helyezze az idősödést.. Tegye idősbaráttá az egészségügyi, kulturális és szociális szolgáltatásokat és ebbe vonja be az érintetteket is.

 

Az alábbi videók az Újbudán, Budapest XI. kerületében, már több éve sikeresen működő Újbuda 60+ Program kezdeményezéseit mutatják.

Rövid videók az idősekről és a 60 plusz programról

Összhangban, harmóniában fiatal és idős

Sztereotípiáknak ellentmondó, nagyon szép emberi interakcióról van szerencsénk most beszámolni. Fiatalok, akik ugyan egy kis segítséggel, de hamar megtalálták a közös hangot az idősebb emberekkel. Szép történet ez, és az a legszebb, hogy mindez valós.

 

Idősek és a mobiltelefon

 

 

Bővül a 60 plusz kártya kedvezményköre

 

 

60plusz kártya -partnerhálózat

 

 

 

60 plusz - Önkormányzati együttműködés

 

 

 

Szomszédsági önkéntesek - 60 plusz

 

 

 

Bûnmegelõzési elõadásokat tartottak a kerületi idõseknek

 

 

 

Indul a Gyalogló program

 

 

 

Idősügyi konferencia Újbudán

 

 

Videógaléria

Betűméret: A A A
Állásajánlatok
Feltöltve: 2018-10-16 09:32:25
Feltöltve: 2018-10-16 09:31:48
Feltöltve: 2018-10-16 09:30:20
Belépés

Elfelejtett jelszó