Bárczy István Díjat adtak át a fővárosi pedagógusnap alkalmából
Bárczy István Díjat adtak át a fővárosi pedagógusnap alkalmából
Bárczy István Díjat adtak át a fővárosi pedagógusnap alkalmából A fővárosi pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepségen huszonöt pedagógus kapott

Feltöltve: 3 éve

Bárczy István Díjat adtak át a fővárosi pedagógusnap alkalmából

A fővárosi pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepségen huszonöt pedagógus kapott Bárczy István Díjat, köztük kollegánk Némethné Varga Viktória a FENO egységvezetője. A kitüntetés a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársai részére adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez, és ez által a főváros fejlődéséhez.

Némethné Varga Viktória a kép jobb szélén

A díjat 2009-ben alapította a Fővárosi Közgyűlés, és 2010-ben adták át első alkalommal. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a díjátadón 2015. június 5-én elmondta: „a pedagógushivatás a legnemesebb és egyben a legnehezebb: jellemeket formálnak követésre méltó példamutatással”. Az oktatás színvonala és az, hogy milyen lesz a jövő nemzedéke, a pedagógusokon múlik. Emberemlékezet óta a nevelés-oktatás a legfontosabb közügy. Az emberiség  történelmének kezdete óta ismert, hogy a legjobb befektetés a jövő nemzedék tanítása-nevelése – tette hozzá a főpolgármester-helyettes.


 

Kolleganőnk, Némethné Varga Viktória 1993-1997 között a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola hallgatója volt és látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógiai tanári, valamint értelmileg akadályozottak pedagógiája szakos gyógypedagógiai tanári végzettséget szerzett. Ezzel párhuzamosan elvégezte 1995-1999 között, szintén a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán az általános szociális munkás szakot. 2001-2004 között az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán tanult és szomatopedagógia szakos tanári diplomát szerzett. 1999 szeptemberétől dolgozik az ESZI Fejlesztő Gondozó Központban gyógypedagógusként és 2013 tavaszától egységvezetőként.

NÉMETHNÉ VARGA VIKTÓRIA

 

A Fejlesztő Gondozó Központ 1991. március. 1-én jött létre, hogy súlyos, halmozottan sérült gyermekek, fiatal felnőttek számára napközi otthonos rendszerben biztosítson állapotuknak megfelelő fogyatékos nappali ellátást. Az intézmény megálmodóinak legfőbb célja az volt, hogy a sérült gyerekek is úgy nevelkedhessenek családban, hogy a szülők tudjanak munkát vállalni, - minél természetesebb módon - családi és társadalmi életet élni. Nagyon hamar a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolának a gyakorló intézményévé vált a Fejlesztő Gondozó Központ, mely 1996-ban „Budapestért” Díjat kapott. Több évig tartó célzott szakmai munka után az intézmény létrehozta három csoporttal működő fejlesztő iskoláját.

Némethné Varga Viktória a kezdetektől részt vett a fejlesztő iskolai oktatás Rehabilitációs Pedagógiai Programjának elkészítésében. Fő feladata volt a képzési rendszer, valamint a többi társintézménnyel való kapcsolattartás kialakítása. Az általa képviselt magas szakmai elhivatottságnak és körültekintésnek köszönhetően gördülékenyen és zökkenőmentesen valósult meg a köznevelési feladat átadása és annak az új struktúrának a kialakítása, miszerint Fejlesztő Gondozó Központ, telephelyként továbbra is helyet biztosít a fejlesztő nevelés, oktatás számára. Aki belép az intézménybe, látja, érzi, hogy a gyerekek, fiatalok „otthon” vannak, kiegyensúlyozottak.

Németh Angéla alpolgármester és Némethné Varga Viktória két kerületi szintén díjazott óvodapedagógussal

Némethné Varga Viktória szakmai munkájának köszönhetően az elmúlt évek során több kerületi, illetve országos pályázaton indult sikeresen a Fejlesztő Gondozó Központ. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán tereptanárként tevékenykedik, ami lehetővé teszi, hogy a gyógypedagógia szakos hallgatók közvetlenül megismerhessék a súlyos és halmozottan sérült gyerekekkel, fiatalokkal végzett gyógypedagógiai, szociális munka sajátosságait. A szakmai tudásának fejlesztése révén, pl. alternatív és augmentatív kommunikáció, snouzelen terápia, olyan innovatív módszerek adaptálására nyílt lehetőség a Fejlesztő Gondozó Központban, amely országos szinten is egyedülállónak bizonyul a mai napig. Szakmai tudásával támogatja az igénybe vevők szülei által működtetett Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány munkáját.

A Fejlesztő Gondozó Központ sikereinek alapját, az a mindennapokban jelenlévő, felkészült szakmai munkaközösség adja, melynek egységvezetője Némethné Varga Viktória, aki nagyszerű módon, nyílt és őszinte kommunikációval képes képviselni az intézmény szakmaiságát.

Gratulálunk Viki és további eredményes munkát kívánunk!


 

 

Ajánlott hírek
FENO
Vendégek jártak a FENO-ban
2 napja
Vendégek jártak a FENO-ban
FENO
Húsvétra készülünk
4 napja
Húsvétra készülünk
FENO
BEE-BOT ROBOT
1 hete
BEE-BOT ROBOTMÉHECSKE A FENOBAN
Területi gondozás
Alzheimer Café a Pajtás étteremben
1 hete
Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Alzheimer Café soron következő előadására, melynek helyszíne: Pajtás Étterem (1157 Budapest, Zsókavár u. 24-26.), időpont: 2019.04.25. (csütörtök) 17-19 óráig
FENO
Nyílt nap a FENO-ban
1 hete
Ezen a héten zajlanak a FENO nyílt napjai
Facebook
Legfrissebb hírek
FENO
Vendégek jártak a FENO-ban
2 napja
Vendégek jártak a FENO-ban
Állásajánlatok
Levendula Nagyi
Kapcsolat

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye

1157 Budapest, Árendás köz 4-6.

Tel./Fax:
06-1/306-3184
06-1/307-6263
06-1/ 271-0209

 E-mail: igazgato@eszixv.hu

 Facebook: facebook.com/eszixv