Az egyszerűnek tűnő megoldások segítenek az alzheimereseknek
Területi gondozás
Az egyszerűnek tűnő megoldások segítenek az alzheimereseknek
Az alzheimeresek gyógyszeres kezelése terén nem várható forradalmi változás, ezért a kutatók háziállatokat és zenét alkalmazó módszereken dolgoznak.

Feltöltve: 3 éve

Az alzheimeresek gyógyszeres kezelése terén nem várható forradalmi változás, ezért a kutatók háziállatokat és zenét alkalmazó módszereken dolgoznak. Ezekről számolt be a francia professzor, aki a magyar Alzheimer-klubokat tanácsaival segíti.

RIMÁNYI ZITA - 2015.08.05. 17:21

Megosztás:FacebookTwitterE-mail


Az Alzheimer-betegekért, családjaikért működő Alzheimer Café Győr azért jött létre, mert a szellemi leépüléssel járó kór egyre több időst érint, a 65 év felettiek több mint tíz, a nyolcvanon túliak legalább negyven százalékát. S egy aktív korú rokonnak szinte állandó elfoglaltságot ad a beteg ellátása 8–15 éven át. Dr. Menyhárt Miklós bőnyi háziorvos, a győri klub alapítója emiatt nemrégiben megyénkbe hívta dr. Marc Berthel professzort, akivel Franciaországban működött együtt, amikor kórházi alzheimeres részleget vezetett.

Leírás: Dr. Marc Berthel és dr. Menyhárt Miklós szabadidejében is segít az Alzheimer-kóros családtagot ápolóknak.

Dr. Marc Berthel és dr. Menyhárt Miklós szabadidejében is segít az Alzheimer-kóros családtagot ápolóknak.

 A professzor a strasbourgi egyetem Alzheimer-kutatóközpontjában dolgozik. Szerinte az Alzheimer Cafék nemcsak azért fontosak, mert a családtagoknak megkönnyebbülést jelent, ha beszélhetnek olyanokkal, akik az övékhez hasonló gondokkal küzdenek. Dr. Marc Berthel úgy véli, ezek a klubok tudják jelezni a döntéshozóknak, az orvosoknak, mire van szükségük a beteget gondozóknak. Elmondta, hogy a franciáknál is sok ilyen van, és az állam ott már a negyedik hároméves tervénél tart az Alzheimer-programban. A diagnosztizálás érdekében memóriaközpontokat és kutatóműhelyeket működtet, a betegeket félévente speciális konzultációra hívja. A családok tájékoztatást, pszichológiai támogatást kapnak és átmenetileg tehermentesítik őket: az alzheimerest hetente háromszor nappali foglalkoztatóba vihetik és évente két hétre teljes felügyeletét átveszik a szakemberek a rokonoktól.
– Negyvenéves pályám alatt nem remélt előrehaladás történt az Alzheimer kezelésében. De a gyógyszerek nem hoztak forradalmi változást, s ez nem is várható. A kór ugyanis az első tünetei előtt tíz évvel kialakul, így a kezdetét nem ismerjük. Ezért nőtt az ellátásban a zene és a háziállatok szerepe – mondta a professzor és hozzátette: nem jobbulást érnek el módszereik, hanem az életminőséget javítják, igazoltan. Egy betege, ha kutyával ment sétálni, nem kellett rokonnak kísérnie és senkinek nem tűnt fel, a vele szóba elegyedőknek se, hogy alzheimeres. Így nem érezte magát kirekesztve.

Előfordult, hogy dr. Berthel betege, aki évek óta nem szólalt meg, egy egyházi éneket hallva automatikusan elkezdett énekelni. Emlékezett a szövegre, mert az ilyesfajta memóriáért más agyterület felelős. A beteg családjának különleges élményt jelentett, megváltozott bennük a róla kialakult kép, de tudták, nem fog újra beszélni. A professzor azt javasolja, hallgassanak régi zenéket, énekeljenek együtt az idős alzheimeressel a rokonok, de csak ha egyébként is szoktak. „A család nem terapeuta, de ne becsüljék le a láthatatlanul állandóan meglévő, idős szülő iránti szeretetük erejét" – hangsúlyozta.

Már öt klub alakult

Az Alzheimer Café Győr tavalyi megalakulása nyomán, az első találkozókhoz segítséget kérve Tatabányán, Mosonmagyaróváron, Pécsen és Budapesten is létrejött ilyen klub. Dombóváron tervezik ezt és Sopronban is lesz ősztől. (Facebook: Alzheimer Café Győr)

 

Marc Berthel professzor és Dr. Menyhárt Miklós 2015. október 2-án,  ”Az öregedő elme” – a demencia korai felismerése és kezelése konferencián adnak elő a XV. kerületben. Az egészségügyi és szociális szakembereknek tartott konferencia részletes programja letölthető innen:  http://teruletigondozas.eszixv.hu/

 

Ajánlott hírek
FENO
Vendégek jártak a FENO-ban
2 napja
Vendégek jártak a FENO-ban
FENO
Húsvétra készülünk
4 napja
Húsvétra készülünk
FENO
BEE-BOT ROBOT
1 hete
BEE-BOT ROBOTMÉHECSKE A FENOBAN
Területi gondozás
Alzheimer Café a Pajtás étteremben
1 hete
Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Alzheimer Café soron következő előadására, melynek helyszíne: Pajtás Étterem (1157 Budapest, Zsókavár u. 24-26.), időpont: 2019.04.25. (csütörtök) 17-19 óráig
FENO
Nyílt nap a FENO-ban
1 hete
Ezen a héten zajlanak a FENO nyílt napjai
Facebook
Legfrissebb hírek
FENO
Vendégek jártak a FENO-ban
2 napja
Vendégek jártak a FENO-ban
Állásajánlatok
Levendula Nagyi
Kapcsolat

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye

1157 Budapest, Árendás köz 4-6.

Tel./Fax:
06-1/306-3184
06-1/307-6263
06-1/ 271-0209

 E-mail: igazgato@eszixv.hu

 Facebook: facebook.com/eszixv