Tájékoztatás
ÉNO
Tájékoztatás
⚠️ Tájékoztatás a járványügyi veszélyhelyzet idején, a fogyatékos személyek lakókörnyezetéből is elérhető, módosított nappali ellátásról, valamint a továbbra is működő fejlesztő foglalkoztatásról.

Feltöltve: fél éve

ESZI Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) –

Tájékoztatás a járványügyi veszélyhelyzet idején, a fogyatékos személyek lakókörnyezetéből is elérhető, módosított nappali ellátásról, valamint a továbbra is működő fejlesztő foglalkoztatásról.

A veszélyhelyzet miatt, a már korábban elrendelt óvintézkedések részeként, az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona jelenleg nem látogatható, zárva tart. 

Az ÉNO telefonon, elektronikus levelezés útján, valamint különböző infokommunikációs alkalmazásokon keresztül tartja a kapcsolatot az igénybe vevőkkel.

 A munkatársak folyamatosan gyűjtik a családok részéről felmerülő igényeket és az egyéni szükségletekre reagálva közvetítik a rendelkezésre álló szociális szolgáltatásokat, szükség szerint segítenek az alapvető élelmiszerek, tisztálkodási és tisztitószerek bevásárlásában, a gyógyszerek kiváltásában és a postai ügyintézésben.

Az ÉNO a személyes jelenlét mellőzésével gyógypedagógiai fejlesztést, pedagógiai segítségnyújtást és mentálhigiénés támogatást biztosít.

A terápiás munkatársak, a szociális gondozók felhívják a sérült emberek és családtagjaik figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára, segítik őket a védőfelszerelések rendeltetésszerű használatának elsajátításában.

A gyakorlatban alkalmazzák a munkatársak a fogyatékosok érdekvédelmi szervezetei által, a veszélyhelyzetről és a koronavírus okozta fertőzésről készített, akadálymentes kommunikációs, információs anyagokat.

 A közösségi oldalak előnyeit kihasználva, a családok részvételével létrejött az Activity csoport, aminek jelenleg 41 fő a tagja.

A csoport működése jó lehetőség arra, hogy a kollégák által kialakított tematikus, fejlesztő és szinten tartó programelemek használatával az ÉNO mentorálni tudja a klienseit abban, hogy a már előzőleg kialakult és megszokott napi rutinjuk megmaradjon és a mostani, megváltozott életkörülményekhez könnyebb legyen számukra az alkalmazkodás.

Minden foglalkozás az aktivitásra ösztönöz, pl. van átmozgató torna vagy egyszerű tánclépések gyakorlása a lakásban.

Megtalálható az önellátást vagy a hasznos időtöltést szolgáló program: egyszerű ételek elkészítése, takarítás, kertészkedés a balkonon vagy többféle kézműveskedés.

 Vannak szórakoztató és ismeretterjesztő blokkok: közös olvasás, éneklés, zenélés, állatgondozás vagy a nagyobb ünnepekhez kapcsolódó tevékenységekre való felkészülés.

A fejlesztő foglalkoztatást az ÉNO a veszélyhelyzet körülményeit figyelembe véve, úgy alakította át, hogy egyes esetekben megoldható az otthoni munkavégzés, így továbbra is adott ehetőség a foglalkoztatásban való részvétel.

A legfontosabb cél, hogy az értelmi sérült fiatal és idősebb felnőttek meg tudják őrizni a munkaképes, jó állapotukat. Ne veszítsék el azokat a készségeket és képességeket, amelyekre már az eddigi munkavégzésük során szert tettek.

A szociális segítők a fejlesztő foglalkoztatás időtartama alatt távolról, online kapcsolatot biztosító alkalmazáson keresztül követik nyomon, illetve instruálják azokat a munkafázisokat, amelyeket a foglalkoztatott személy a saját lakókörnyezetében végez el.

Az ÉNO az otthoni foglalkoztatásról mindenkit megfelelő módon tájékoztat és külön-külön felkéri a családokat a sikeres megvalósításhoz szükséges együttműködésre.

 

Ajánlott hírek
ÉNO
Tájékoztatás
1 hete
ÉNO
Tájékoztatás
2 hete
ÉNO
Tájékoztatás
3 hete
CsGyK
Tájékoztatás az elérhetőségünkről
2 hónapja
Tájékoztató a Család- és Gyermekjóléti Központ valamint a Nappali Melegedő munkarendjéről és elérhetőségéről
CsGyK
Kontyfa-portya
2 hónapja
Vetélkedőt szerveztünk a Kontyfa utcai játszótér környékére
CsGyK
A napközis táborokban jártunk
2 hónapja
Meglátogattuk a kerület napközis táborait és programot szerveztünk az ott nyaraló gyerekeknek
CsGyK
Nyári gyerekprogramok
3 hónapja
Nyári gyerekprogramokat szervez a Család- és Gyermekjóléti Központ
Facebook
Legfrissebb hírek
Állásajánlatok
Levendula Nagyi
Kapcsolat

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye

1157 Budapest, Árendás köz 4-6.

Tel./Fax:
06-1/306-3184
06-1/307-6263
06-1/ 271-0209

 E-mail: igazgato@eszixv.hu

 Facebook: facebook.com/eszixv